Църква „Преображение Господне“

Църквата”Преображение Господне” в Поморие е най-старата постройка в града,градена през1763-64г.,завършена и осветена през 1765г.Тя е изградена на мястото на по-малък храм,съществуващ от ІХ в.,разрушен през 1760г. Църквата е трикорабна масивна правоъгълна сграда с дъсчени тавани,без външни кубета и вътрешни сводове.Липсва олтарна абсида на изток.Покрита е с двускатен покрив,с обширно вътрешно пространство с по два прозореца на северната и южната страна,две врати: южна – по-голяма, и западна – по- малка.


Храмовата постройка е изградена изцяло от камък с дървени пояси и спънки между поясите и ъглите.Иконостасът е изработен изцяло от дърворезба в която са употребени разнообразни флорални мотиви.На иконостаса са поставени 17 големи икони от царския ред,изписани от различни зографи през ХVІІ – ХVІІІ в.,а някои икони са от ХVІв.Във втория апостолски ред има 33 малки икони – апостолски,празнични и светителски.Под царската икона на Иисус Христос – в солея,се намира малко аязмо със светена вода,извираща от каменна плоча , дебела 20 – 25 см. Изворчето е наречено от християните “Сълзите на Христос”.

Оригиналният архитектурен план на църквата – липсващата олтарна абсида на изток и богатата и високохудожествена вътрешна украса ,я прави уникална за целия християнски свят.

Web support by Aristidov.com